Hammerhajen

Tekst af Jan

Foto: Redaktionen

Hammerhajer er meget sjove hajer at se på, fordi deres hoved ligner en hammer, derfor har de fået navnet hammerhaj. De har et meget bredt hoved, hvor øjnene er placeret yderst på hver side af hovedet. Deres øjnes placering gør, at de kan kigge både op og ned på samme tid og øjnenes placering gør, at de ikke tager et hvilket som helst bytte, som kan være til fare for at beskadige deres øjne, så derfor passer godt på deres øjnene, i deres udsatte placering

Der er 8 arter af hammerhajer, deres længde ligger imellem, under en meter – 6 meter men, de fleste er ca. 150-190 cm lange.

De er rovdyr, der primært lever af fisk, men de fanger også pilrokker på trods af, at de har en giftig pil på deres hale. De bruger den elektriske sans til at finde nedgravede byttedyr, da sansen gør dem i stand til at opfange elektriske signaler fra byttedyrets muskler/hjerter. Et hjerteslag er nok, til at hajen kan finde byttet. Om dagen lever hammerhajer i store flokke på op til flere hundrede hajer, men om natten skilles de for at jage.

Hammerhajer findes hovedsageligt i tropiske farvande, men en art er typisk i subtropiske og varmt tempererede farvande. De lever tæt på kysten, ned til 25 meters dybde, men de kan godt leve på dybder ned til 275 meter. Der lever ikke hammerhajer i de danske farvande, heller ikke som sjældne gæster.

En hammerhaj hun får op til 42 unger i et kuld, og er drægtig i 7 måneder, nogle hajer lægger æg, andre hajer føder levende unger.

Der findes mere end 500 hajarter i verden, og de tidligste hajarter levede for over 400 millioner år siden, og er dermed ældre end de første dinosaurer. De 8 forskellige arter er truet, moderat og kritisk truet, fordi der er mange, der jager dem.

Jeg ved faktisk ikke om jeg synes, at det er godt, men det er lykkedes dykkere at lade sig trække af hammerhajer, ved at de holdt fast i halen eller rygfinnen. Det er ikke at anbefale, da de kan gå til angreb.

Jeg har fået lavet en tatovering på min arm af en hammerhaj, som du kan se på billedet og grunden til det er, at jeg godt kan lide alt med havet.