Klovnfisk

Tekst: Jan

Foto: Pexels

Grunden til at jeg godt kan lide Klovnfisken, er fordi jeg har set og har filmen ” Find Nemo”.

I filmen er Marlin på vej til Sydney, fordi hans søn Nemo er taget til fange, i et akvarium hos en tandlæge, men så møder Marlin; Dory som er en Paletkirurgfisk, der lider af korttidshukommelsessvigt, og det kommer til at  give nogle problemer for Marlin, fordi hun forsinker ham i hans rejse til Sydney, men de rejser alligevel sammen til Sydney og når frem, trods forsinkelser.

I virkelighedens verden kaldes Klovnfisken også for anemonefisken, fordi den lever i søanemoner. Klovnfisken er tilpasset til at leve mellem søanemonens giftige arme, og det er, der ikke andre fisk, der kan men klovnfisken har et særligt slimlag på kroppen, som gør, at den kan tåle søanemonens gift.

Der er 29 arter af klovnfisk fordelt på 2 slægter, der hedder premnas(1 art) og amphiprion (28 arter).

Klovnfisk lever sammen i grupper, i en søanemone, og gruppen består af en voksen hun, en voksen han og flere unge hanner sammen, og hunnen er den største, og bestemmer i gruppen, men når hunnen dør skifter hannen køn og bliver til en hun. Hunnen kan lægge fra 100 til 1000 æg af gangen og det er hannen der bygger en rede under søanemonen, og jager hunnen hen til reden, hvor hun så kan lægge sine æg i. Når æggene klækkes, føres larverne med strømmen ud i havet, og efter 12 dage vender de tilbage og finder en søanemone at leve i.

Både klovnfisken og søanemonen har fordele af at leve sammen, fordi Klovnfisken gemmer sig i søanemonens fangarme, og undgår sådan af blive ædt af rovfisk, tilgengæld æder søanemonen resterne af de fisk, klovnfisken fanger.

Klovnfisken er ikke truet, men kan være i fare hvis vi bliver ved, med at ødelægge koralrevene.