”One man´s trash is another man`s treasure.” (En mands skrald er en anden mands skat)

Interview og foto: Løvdalens redaktion (Jan, Rasmus, Gabriel)

Løvdalens redaktion er taget på besøg på Fyrrehus, som ligger i Annebergparken i Nykøbing Sjælland for at interviewe Anita og Henriette om genbrugsbutikken, som ligger i stueetagen på Fyrrehus.

Fyrrehus har forskellige kreative værksteder, som tilbyder en række aktiviteter til borgerne. Beskæftigelsen har til formål at skabe et socialt og inkluderende fællesskab, hvor borgerne kan udvikle deres færdigheder og interesser på en meningsfuld måde.

Vi sætter os sammen rundt om bordet og spørgsmålene begynder straks at flyve rundt i luften til Anita (bruger i beskæftigelsen), som står for alt vedr. genbrugsbutikken i samarbejde med beskæftigelsesmedarbejderne Henriette og Helle.

”Hvad er det nu, butikken hedder?” spørger Jan. Anita og Henriette kigger på hinanden og griner, ” ja, hvad er det nu, siger de og henter brochuren over butikken, imens latteren breder sig, den hedder: Genbrugsbutikken på Fyrrehus

Ideen fik beskæftigelsesmedarbejder Helle, da vi ofte blev spurgt, om vi kunne bruge folks aflagte tøj og ting, og det fødte ideen om, at en genbrugsbutik kunne have flere nyttige funktioner på samme tid. Vi kan hjælpe borgere med færre midler til at få adgang til billigt tøj, samt tilbyde, at man f.eks. kan komme her med sin kontaktperson i ro og mag, kigge og prøve tøjet alene i butikken. Skovhus Kvindekrisecenter og Skovhus Herberg og Forsorgshjem er også brugere af tilbuddet og derudover så understøtter butikken også bæredygtighed.

Butikken bugner af dejlige ting og sager, ud over tøj til alle aldre og køn, er der alt fra Cd’er, dvd’er, sengetøj, smykker, sko, legetøjsbamser, mobilcover etc. Alle varer bliver gennemgået og sorteret af Anita, inden det kommer i butikken, så alt er uden pletter, huller eller mangler, og skulle det være nødvendigt får det en opfrisker i vask og bliver strøget. Det meste er brugt, ca. 90 procent, men vi har også nyt tøj og for nylig var vi så heldige at få doneret helt nyt tøj, fra butik Aase i Mørkøv, som ønskede at donerede ud fra tanken om at give til et godt formål og støtte op om bæredygtighed. Genbrugsbutikken har doneret tøj til f.eks. udsatte borgere, som er hjemløse, som er blevet indskrevet på Skovhus Herberg og Forsorgshjem, som ikke har penge til at købe tøj.

Anita fortæller, at der kommer mange forskellige kunder; private, borgere og medarbejdere, f.eks. kigger folk ind, når de leder efter en guldkjole til temafesten eller bare til en helt almindelig fest, for genbrugsbutikken har alt til festen; jakkesæt, skjorter, festkjoler, højhælede sko, tasker, øreringe mm., som alt sammen kan prøves i det opvarmede prøverum med spejl og selvfølgelig forhæng. Der er ikke sparet på noget😉

Priserne ligger fra kr. 5 – kr. 30, men siger Anita og Henriette næsten i munden på hinanden, prisen er ikke det vigtigste, det handler om at kunne hjælpe og vi er så glade for, at vi har kunnet hjælpe borgere godt i gang med basis ting og så er det så godt at se, hvor glade folk bliver, når de kan købe for 10 kroner og som Anita tilføjer ” Selvom om det er brugt, så er det stadigvæk nyt for den, der køber det. ”  I sidste uge købte jeg selv et regnslag, fortæller Anita og jeg har købt skibukser til mine børn, siger Henriette glad.

Er der noget, som I vil gøre opmærksom på? spørger Jan og Gabriel.  Ja, alle er velkomne her, også folk fra gaden og kom endelig forbi. Vi får løbende nye varer og tager meget gerne imod tøj og ting, man vil donere til genbrugsbutikken og vi tager rigtig gerne imod tøjbøjler.

Det giver så god mening, at ens brugte ting kan cirkulere en gang til, siger Henriette og slutter med ordene” One man´s trash is another man`s treasure” Anita nikker enigt, imens hun siger ” Så, nu er det bare ud og sprede det gode rygte”

På vej ud af genbrugsbutikken, fik Jan snoldet for en 10’er Blue Ray film, imens vi andre kiggede på skiltet med teksten; Butikken har åbent mandag til torsdag kl. 10:00 -15:00 – kontant betaling.

Overskuddet fra salget bliver brugt til at indkøbe diverse materialer til de forskellige kreative projekter

 

Fyrrehus genbrugsbutik holder ekstra ordinært åbent onsdag den 15. november fra kl. 16.00 til kl. 19.00

Vi glæder os til at se jer og der vil være kaffe på kanden 😊