Lidt lækre opskrifter – Som KAN noget!

Skrevet af Rasmus

Foto: Rasmus

Frikadeller som slagteren laver dem. Lækre smagfulde frikadeller som er bløde og saftige med en sprød skorpe. 

 

En frikadelle laver jeg af: 

Svinekød. 

Æg. 

Løg – Revet groft på en alm. Rivejern. 

Mel. 

Mælk – i mit hjem bliver der brugt laktosefri sædmælk. 

Salt og peber. 

 

Ved større portioner frikadeller, så kan opskriften ganges op med det antal kilo kød som er købt til frikadellerne. 

 

Til 500.gr hakket svinekød. Hakket kalv og flæsk kan også bruges.  

Skal der bruges:

  • 500 gr hakket svinekød eller hakket kalv og flæsk.
  • Jeg bruger Ca. 2-3 spiseskeer med fint salt. 
  • 2.æg. 
  • 2.stk mellemstore løg, løgpulver kan også bruges, så er det nok 2 spiseskeer løgpulver. 
  • Ca. 4-5 spiseskeer mel. 
  • Ca. 2-3 spiseskeer stødt peber.  
  • Ca. 2.dl mælk. 

 

Fremgangsmåde: 

  1. Pil det hakket kød lidt fra hinanden og læg det i en skål.
  2. Kom Salten i skålen til kødet.
  3. Rør med en elpisker med dejkrogene på nu det hakket kød og salt rigtig godt sammen i Ca. 2-3 minutter til kødet begynder at klumpe sammen i skålen.
  4. Derefter kommes de 2 æg ned til kødet og der rører godt rundt med elpiskeren i Ca.1 minut.
  5. Nu er det tid til løgene, begge løg skal pilles og rives på den grove side at et rivejern evt. på en tallerken eller på et skærebræt og skal derefter direkte i skålen til kødet.
  6. Mel og peber tilsættes samtidig med løgene og rør igen rundt med elpiskeren i Ca. 1. minut til du føler at der er rørt godt sammen.
  7. Mælk tilsættes nu til kødet, lidt efter lidt så kødet og de andre ingredienser har mulighed for at suge mælken til sig til en rigtig lækker fars som gerne nu skulle være lækker blød fars og ikke grov.
  8. Farsen sættes nu på køl i hvert fald en halv times tid (Gerne længere)

Stegning af dellerne foregår hjemme hos mig med alm. rasp eller solsikkeolie og smør (Lige dele af hver) – Ca.2.dl olie og Ca. 25.gr smør. Og på en pande, gerne med en god belægning. Alm. Smør, margarine kan også bruges. 

Man starter med at putte olie og smør på panden, skruer panden op på det højeste tal (Mit komfur går fra tal 1-9) indtil smørret er smeltet ud i olien, derefter skrues kogeplusset på komfuret ned til Ca. 6 og nu kan du forme dine frikadeller i den størrelse du ønsker, steg dem i Ca. 5.8 minutter, det kommer selvfølgelig an på størrelsen som du har formet dem i, Jeg personligt laver ”Hånddeller” som er en stor spiseske fuld.  Du skulle helst have en god sprød skorpe på frikadellerne da størstedelen af smagen sidder i netop skorpen, du skal huske at vende frikadellerne Ca. hvert 20-30 sekund ellers bliver de brændte, steg dem til de er færdige som man kan måle ved at trykke på frikadellens side der ligger opad på panden og fornemmer nu at du har svært ved at trykke ned i frikadellen ved et let tryk/en god modstand, så er de færdige – for en sikkerheds skyld, skær en frikadelle over som du mener er færdig os se om den er rød eller rødlig indeni, er den det, så er det op på panden igen til frikadellen er lys og klar indeni, råt kød er farligt på grund af salmonella og derfor skal frikadellen være gennemstegt (Lys og klar indeni)  

Frikadellerne kan med største fornøjelse serveres sammen med hjemmelavet kartoffelsalat som jeg selvfølgelig også har en god opskrift på. 

  •  Du skal bruge til 2.kg nye kartofler, 4.stk glas kartofler kan også bruges (Stor portion)
  • 2 Pose mayonnaise, jeg selv bruger K-salats pose mayonnaise.
  • 500.gr Creme fraiche fedt procenten er efter eget ønske. 
  • 3 Bundter frisk purløg.
  • 2 Frisk dild.
  • 4-5 skalotteløg (Anden løg kan også bruges eller undlades hvis du ikke kan lide løg) 
  • 1-2 teske fuld Dijon sennep, efter egen smag og vurdering (Kan undlades) 
  • Salt og peber 
  • Eventuelt hvidløg Ca. 2 fed presset, som også kan undlades og doseres efter behov. 

 

Fremgangsmåde: 

Ved nye kartofler, der er jeg selv fan af at langtidskoge de nye kartofler, hvor man simpelthen tager de nye kartofler og putter i en passende størrelse gryde, putter vand til lige over kartoflerne i gryden, put gerne 1. teske fuldt salt ved. Kartofler bringes nu i kog ved det højeste tal på styringen af varmen på komfuret (Mit komfur går fra 1-9) og når vandet koger, så kog kartoflerne i gryden i små 5 minutter. Derefter tager du gryden med kartoflerne væk fra plusset og laderne dem stå i det vand som lige har kogt sammen med kartoflerne i Ca. 1-1,5 time. Efter en time, stikker du en gaffel eller kniv i en kartoffel og ser om de er blevet møre, de skulle gerne være faste med møre, er kartoflerne ikke helt møre efter 1. time så lad dem stå i en halv times tid mere, derefter sættes de på køl (Kog gerne de nye kartofler dagen før eller flere timer før man begynder at lave kartoffelsalaten) Når kartoflerne er kolde, skæres de i mundrette størrelser og puttes i en stor skål / andet af større størrelse.  

Ved brug af Glas kartofler, sigtes lagen fra på kartoflerne skæres ligeledes ud i mundrette størrelser. 

Skær nu skalotteløgene fint og put dem ned til kartoflerne i skålen / andet. 

 

Den næste del er dressingen som laves af to omgange 1 med mayonnaise (Purløgs mayo) og en med dild creme fraiche. 

Fremgangsmådedressingerne: 

 

Purløgs Mayo: 

  1. Put de to pose mayo I en passende skål. 
  2. Hak al purløgen fint og put ved mayonnaisen og rør rundt med en ske. 
  3. Tilsæt nu Dijon sennep og røre rundt igen. 
  4. Smag til med salt og peber og rør rundt. 

 

Dild dressing: 

1 Put al cremefrasen I en passende skål. 

2 Hak dilden fint og put dilden ned til cremefrasen og rør godt rundt med en ske. 

2a Ved ønske om hvidløg til kartoffelsalaten, så kan hvidløgene nu tilsættes sammen med dilden i cremefrasen. 

3 Smag til med salt og peber og rør rundt 

 Nu skal dressingerne ned til kartoflerne med løgene i, tilsæt begge skålenes indhold ned til kartoflerne og rør rundt, smag eventuelt til med salt og peber. Den nu færdige kan nu stilles på køl. 

 

Mit bud på en god menu til sommerens fester eller bare fordi man kan. 

 

Velbekomme og god appetit.